Speechless Song

 

Luc Brewaeys componeerde in 2011 het laatste plichtwerk zang voor de Koningin Elisabethwedstrijd. Hoewel het een pracht van een werk is, voerde de jury het af. Het zou te moeilijk – zelfs ‘onzingbaar’ – zijn. Wij bewijzen het tegendeel. Speciaal voor Odysseia herwerkte Luc zijn Speechless Song tot een versie voor zang en ensemble. Door zijn overlijden in 2015 bleef het onafgewerkt. Na wat onderzoek bleek het grootste deel kant en klaar te zijn en zelfs perfect uitvoerbaar.

Op 10 december 2020 trokken we ons terug in de prachtige vernieuwe concertzaal van Muziekcentrum De Bijloke om de twee versies van het werk op te nemen. Beluister hier de podcast die we over het werk maakten.

muzikanten: Lieselot De Wilde, sopraan – Katrien Gaelens, fluit – Dries Tack, klarinet – Kristina Mascher-Turner, hoorn – Veerle Houbraken, viool – Katelijne Onsia, altviool – Harmen Goossens, cello – Frederik Croene, piano – Thomas Moore, dirigent

opname door: Jelle Tassyns en Joyce Kuipers, Arco-Music

Daarnaast bouwden we rond Speechless Song een concertprogramma dat in première gaat op 7 mei 2021 in deSingel.

Het Odysseia Ensemble plaatst deze twee versies als hoekstenen van een huldeconcert aan Luc. Middenin het concert prijkt een ander werk dat dezelfde transitie doormaakte. Pyramids of Siberia werd geschreven voor solo piano. In zijn compositie Painted Pyramids kleurde hij de soloversie verder in door toevoeging van een klein ensemble en electronics.

Geheel naar de smaak van Luc combineert Odysseia met Ravel en Debussy. Van de Préludes van Debussy maakte hij zelf een orchestratie. Ook onze huiscomponist Frederik Neyrinck nam enkele van Debussy’s werken onder handen. Goede vriend Jonathan Harvey componeerde in 1980 het elektronische werk voor 8 channel tape Mortuos plango vivos voco. Hierin combineert hij het geluid van de klokken van de Winchester Cathedral met de stem van zijn eigen zoon. Het was één van Luc’s lievelingswerken. Hij componeerde dan ook met een kwinkslag ‘Nobody is Perfect, Jonathan Harvey’, een werk voor Harvey’s 60e verjaardag.

Omdat Luc jong talent een warm hart toedroeg, spelen we Refractions van de Mexicaanse componiste Erika Vega. Als jurylid van Odysseia’s call for scores plaatste hij dit werk met stip op één. Een ontdekking waard!

Programma:

Luc Brewaeys – Speechless Song, being many, seeming one – sopraan solo

Maurice Ravel – Introduction et allegro – harp, strijkkwartet, fluit, klarinet

Jonathan Harvey – Mortuos plango vivos voco – tape

Luc Brewaeys – Nobody’s Perfect! Jonathan Harvey 60 – fluit, klarinet, piano

Luc Brewaeys – Painted Piramids – piano solo, fluit, viool, cello, percussie, harp, live electronics

Claude Debussy/arr. F. Neyrinck – Noel des enfants – sopraan, fluit, klarinet, viool, cello

Claude Debussy/arr. F. Neyrinck – Bruyères – fluit, klarinet, viool, cello

Erika Vega – Refractions – fluit, cello, piano

Claude Debussy/arr. F. Neyrinck – Green en Spleen – sopraan, fluit, klarinet, hoorn, viool, altviool, cello

Luc Brewaeys – Speechless Song (ensembleversie) – sopraan, fluit, klarinet, hoorn, viool, altviool, cello, piano