Quasi-Palindrom I – Frederik Neyrinck

 

“Quasi-Palindrom I” is het eerste werk in een reeks werken die zich baseert op de “Namenbuchen” die te vinden zijn bij het Duitse soldatenkerkhof op de grens tussen Menen en Wevelgem.
Geen poëzie of proza, maar wel de oplijsting van slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog vormen de tekst doorheen deze compositie. Voor dit werk werden de namen van pagina 2198 tot en met pagina 2204 gebruikt, met name van “Saackel” tot “Sager”.

De titel “Quasi-Palindrom I” verwijst nog naar een ander (onrealistisch) gegeven van dit Duitse soldatenkerkhof, namelijk het aantal slachtoffers die daar rusten: 47864.
Dit getal bergt in zich een “quasi-palindroom”, met andere woorden het getal kan bijna van links naar rechts, als van rechts naar links gelezen worden. Enkel de 7 en de 6 zorgen voor een klein onderscheid, en veroorzaken dus geen perfecte palindroom.
Dit idee van een “quasi-palindroom” is doorheen de volledige compositie terug te vinden. Zowel de vorm, het notenmateriaal, het ritme en harmonie worden op deze manier gestructureerd.

Charlotte Schoeters: voice – Katrien Gaelens: flute – Dries Tack: clarinet – Veerle Houbraken: violin – Harmen Goossens: cello